Hyppää sisältöön

Turvallisemman tilan periaatteet

Itä-Helsingin Kulttuuripaja Kuplassa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, jotta kaikilla olisi Kuplassa hyvä olla. Periaatteet on laadittu yhdessä. Niiden tekoon ovat osallistuneet Kuplan kävijät, vertaisohjaajat ja työntekijät. Ennen kuin Kuplan turvallisemman tilan periaatteet tehtiin, tutustuimme monen muun paikan turvallisemman tilan periaatteisiin ja kävimme niiden pohjalta keskustelua.

1. Kunnioitetaan toistemme henkilökohtaista tilaa

Kunnioitetaan toistemme rajoja. Ei kosketa, jos toinen ei halua. Ei kysellä asioista, joita toinen ei halua puhua. Jokaisella on vapaus määritellä itse omat rajansa.

2. Ei oleteta, tutustutaan

Tutustutaan toisiimme avoimin mielin. Ei tehdä oletuksia toistemme sukupuolesta, seksuaalista suuntautumisesta, kulttuuritaustausta tai arvomaailmasta.

3. Ketään ei syrjitä

Kuplaan ovat tervetulleita kaikki. Ketään ei syrjitä sukupuolen, ihonvärin, uskonnon, poliittisen suuntautumisen tai muun ominaisuuden vuoksi. Kuplassa ei myöskään hyväksytä mihinkään ihmisryhmään kohdistuvaa vihapuhetta.

4. Välitetään ja kuunnellaan

Jokainen ihminen on arvokas ja ansaitsee tulla huomatuksi. Moikataan aina kun joku tulee pajalle tai lähtee. Annetaan rauha niille, jotka haluavat olla rauhassa.

5. Kaikilla on vapaus olla oma itsensä

Jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on. Jokainen saa kokea, tuntea ja ajatella asiat omalla tavallaan, kunhan muistaa kunnioittaa myös muiden vapautta ja rajoja.

6. Ollaan selvin päin

Pajalla ollaan aina selvin päin, eikä pajalle myöskään tuoda päihteitä Ei fiilistellä eikä ihannoida päihteiden käyttöä. Asiallinen keskustelu päihteistä on ok.

7. Ei puhuta muiden asioita eteenpäin

Kunnioitamme toistemme oikeutta yksityisyyteen. Jokainen voi turvallisesti jakaa omasta elämästään sen verran kuin haluaa. Emme kerro muiden asioita eteenpäin.

8. Ollaan kohteliaita kaikille

Harrastamme huumoria, jolle kaikki voivat nauraa ja joka ei halvenna tai nolaa ketään. Emme naura toisen virheille. Olemme kaikki keskeneräisiä. Meillä on lupa kokeilla, erehtyä ja onnistua.