Hyppää sisältöön

Kävijälle

Tältä sivulta löydät ohjeita Kuplan kävijälle. Ohjeet on tarkoitettu erityisesti uusien kävijöiden avuksi. Päivitämme sivua, jos päätämme yhteisössä muuttaa käytäntöjämme. Kerrothan työntekijälle, jos joku käytäntömme kaipaa sinun mielestäsi päivittämistä.

Mukaan tuleminen 

Kuplaan ei tarvitse sopia tutustumiskäyntiä. Tutustumaan voi tulla milloin vain Sosped-olkkarin aukioloaikoina eli tiistaista perjantaihin 10–15.30. Ohjaajamme ovat paikalla toivottamassa uudet kävijät tervetulleiksi! Halutessasi voit sopia työntekijän kanssa tutustumiskäynnin. 

Jos olette tulossa tutustumaan ryhmän kanssa, olettehan etukäteen yhteydessä työntekijöihin

Aloituslomake

Ensimmäisellä osallistumiskerralla pyydämme täyttämään Kuplan tietokoneella lyhyen sähköisen aloituslomakkeen. Jos haluat voit lisäksi sopia työntekijän kanssa aloituskeskustelun. 

Lomakkeella kerätään tietoa, jota tilastoimme kuten ikä, sukupuoli ja mistä olet kuullut toiminnasta. Tätä tietoa ei käytetä niin, että yksittäistä osallistujaa tunnistaisi. Lisäksi aloituslomakkeessa kysytään osallistujan yhteystietoja sekä sitä mitä viestintäkanavia osallistuja haluaa käyttää (uutiskirje, whatsapp-ryhmät, discord) 

Kuplan tietosuojaselosteessa kerrotaan, mitä tietoja keräämme, mihin tarkoituksiin keräämme tietoa ja miten käsittelemme tietoja.

Aloituskeskustelu

Aloituskeskustelu on vapaaehtoinen. Kysymme aloituslomakkeessa, haluaako uusi kävijä käydä aloituskeskustelun. Keskustelu voidaan järjestää paikan päällä Sosped-olkkarissa tai puhelimessa. Siinä käsitellään niitä asioita, joista uusi kävijä haluaa keskustella. Aloituskeskustelussa voi esimerkiksi kertoa jotain, mitä haluaa, että työntekijät tietävät omasta tilanteesta, tai kysyä tarkemmin Kuplan käytännöistä. 

Tilat ja turvallisuus

Kulttuuripaja Kupla ja Mieletöntä valoa -mediatoiminta toimivat Sosped-olkkarissa Iiris-keskuksessa. Osoitteen ja tulo-ohjeet löydät täältä.

Sisään tullessa

Sosped-olkkariin tullessa pestään kädet joko vessassa tai keittiön tiskialtaalla. Näin ehkäisemme yhdessä ikävien tautien leviämistä. Sisäänkäynnillä on naulakko, johon laitetaan ulkovaatteet ja kengät. 

Syöminen ja kahvittelu Sosped-olkkarissa

Sosped-olkkarissa on aina tarjolla kahvia, teetä ja välipalakeksejä, jotka eivät maksa osallistujille mitään. Lisäksi juhlissa, joita suunnitellaan ja järjestetään yhdessä, on tarjolla erilaisia herkkuja.  

Sosped-olkkariin voi tuoda omia eväitä. Olkkarista löytyy kaksi mikroa sekä astioita ja ruokailuvälineitä, joita saa käyttää vapaasti, kunhan laittaa astiansa ja ruokailuvälineensä käytön jälkeen astianpesukoneeseen. 

WC-tilat 

Käytävällä Sosped-olkkarin ulkopuolella on neljä yhden henkilön sukupuolineutraalia wc:tä. Samasta kerroksesta löytyy myös esteetön wc. 

Turvallisuus

Sosped-olkkarilla on pelastussuunnitelma. Työntekijät ovat kartoittaneet erilaisia riskejä, ja laatineet suunnitelman siitä, miten vaaratilanteissa toimitaan. Jos huomaat asian, joka tuntuu aiheuttavan turvallisuusriskin, kerrothan työntekijöille. 

Hätätilanteessa työntekijä ohjeistaa poistumisen. Poistumme keittiön viereisen oven kautta roskistasanteelle. Roskistasanteelta kävelemme rappusia alas 1. kerrokseen ja ovesta ulos.

Turvallisemman tilan periaatteet 

Kuplan ja Mielettömän valon toiminnassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, jotka on laadittu yhdessä osallistujien kanssa. Toimintaan osallistuminen vaatii turvallisemman tilan periaatteisiin sitoutumista. Toisen toiminnasta saa huomauttaa asiallisesti. Jos on itse vahingossa loukannut toista, voi pyytää anteeksi ja toimia jatkossa eri tavalla. Olemme kaikki keskeneräisiä. Meillä on lupa kokeilla, erehtyä ja onnistua.  

Jos näet tai koet häirintää Sosped-olkkarissa tai somessa kerrothan Kuplan työntekijälle. Häirintää on esimerkiksi toisen arvostelu, seksuaalinen häirintä ja kaikenlainen ei-toivottu yhteydenpito. Työntekijät puuttuvat häirintään, aina kun häirintää tulee työntekijöiden tietoon.  

Tutustu Sosped-olkkarin turvallisemman tilan periaatteisiin täällä.

Keskustelut Sosped-olkkarissa

Sosped-olkkarissa syntyy keskusteluja ryhmissä ja ryhmien ulkopuolella, kävijöiden kesken ja työntekijöiden kanssa. Pyrimme ylläpitämään kaikessa keskustelussa kannustavaa ja toisia kunnioittavaa keskustelukulttuuria.

Vapaa keskustelu ja kuumat keskustelunaiheet 

Sosped-olkkarissa ei olla rajattu tiettyjä keskustelunaiheita pois. On kuitenkin hyvä tunnistaa, milloin keskustelemme vahvoja tunteita herättävästä aiheesta. Vahvoja tunteita herättävät aiheet voivat liittyä esimerkiksi politiikkaan tai uskontoon. Niitä ei ole välttämättä hyödyllistä käsitellä vapaassa kahvipöytäkeskustelussa.  

Jos tunteita herättävä keskustelunaihe nousee pintaan ja moni haluaisi keskustella siitä, voimme sopia erikseen hetken keskustelulle, jolloin voimme pysähtyä aiheen ääreen ja käydä keskustelu selkeällä rakenteella ja pelisäännöillä. 

Sosped-olkkarissa voi keskustella vertaisten kanssa kaikenlaisista asioista. Myös omista haasteista saa puhua. Aiheista, jotka voisivat kuormittaa muita kävijöitä, voi keskustella kahden kesken työntekijän kanssa. 

Sininen kurpitsa

Jos keskustelu tuntuu kuormittavalta, voi sanoa turvasanan Sininen kurpitsa. Silloin vaihdamme keskustelunaihetta. Sinisen kurpitsan käyttöä ei tarvitse perustella, eli ei tarvitse kertoa, miksi jokin keskustelunaihe tuntuu itsestä kuormittavalta. 

Keskustelut työntekijän kanssa 

Työntekijöiden kanssa voi keskustella kahden kesken Sosped-olkkarin toimistossa. Keskustelemaan voi tulla, jos Sosped-olkkarissa ollessa tulee esimerkiksi ahdistava olo. Työntekijän kanssa voi keskustella myös, jos haluaa pohtia tulevaisuutta ja seuraavaa askelta kohti omia tavoitteita.  

Joskus asia, josta keskustellaan, vaatisi useampia keskustelukertoja ja perusteellisempaa työskentelyä, kuin Kuplassa voidaan tarjota. Kuplan työntekijän kanssa voi selvittää, mistä sopivaa tukea voisi saada juuri kyseiseen asiaan. 

Kuplan toimintaan osallistuminen

Kuplassa järjestetään pääasiassa vertaisohjaajien ohjaamia ryhmiä, joissa mm. taiteillaan, musisoidaan ja pelaillaan yhdessä. Ryhmiin osallistuminen on vapaaehtoista. Jokainen määrittelee itse, kuinka tiiviisti toimintaan osallistuu. Ryhmiin voi osallistua myös seuraamalla, jos ei halua osallistua aktiivisesti toimintaan. 

Sosped-olkkari toimii myös kävijöiden olohuonetilana, jonne voi tulla viettämään aikaa ja kahvittelemaan, vaikka ei osallistuisikaan ryhmiin. Kuplan tietokoneita, taide- ja askarteluvälineitä, soittimia, lauta- ja videopelejä saa käyttää vapaasti, kunhan antaa ryhmille  

Ryhmäjakso ja viikko-ohjelma

Kulttuuripajan ryhmätoiminta suunnitellaan viiden viikon jaksoissa. Jaksojen välissä on väliviikko. Väliviikon aikana suunnitellaan ja julkaistaan viikko-ohjelma seuraavalle viiden viikon jaksolle. Väliviikolla säännölliset ryhmät ovat tauolla, mutta tarjolla on muuta toimintaa ja aukioloajat ovat samat kuin ryhmäjakson aikana. 

Väliviikko

Väliviikolla järjestetään jaksosuunnittelu, julkaistaan uusi viikko-ohjelma sekä järjestetään vertaisohjaajille vertaistyönohjaus ja virkistystoimintaa. Väliviikolla Kuplan normaali ryhmätoiminta on tauolla. Sosped-olkkari on kuitenkin auki myös väliviikolla. Väliviikolla järjestetään myös retkiä ja vaihtuvaa toimintaa. 

Jaksosuunnittelu

Uusi viikko-ohjelma suunnitellaan jaksosuunnittelussa väliviikolla. Jaksosuunnittelussa vertaisohjaajat kertovat millaisia ryhmiä haluavat ohjata ja mitkä ajankohdat heille sopivat. Jaksosuunnittelussa voidaan suunnitella myös retkiä ja muita tempauksia. Jaksosuunnitteluun ovat tervetulleita myös muut kuin vertaisohjaajat. 

Toimistopäivä

Kuplan toimintaa järjestetään tiistaista perjantaihin. Maanantait ovat toimistopäiviä, jolloin työntekijät tekevät toimistotöitä kuten viestintää, suunnittelua ja raportointia sekä osallistuvat kokouksiin. 

Yhteisökokous

Yhteisökokouksissa suunnitellaan ja kehitetään yhdessä Kuplan toimintaa. Kokouksissa on muun muassa sovittu turvallisemman tilan periaatteista, päätetty hankinnoista ja suunniteltu juhlia. Yhteisökokouksia järjestetään tarpeen mukaan.  

Vertaisohjaajat 

Ryhmien suunnittelusta ja ohjaamisesta vastaavat pääasiassa koulutetut vertaisohjaajat. Vertaisohjaajat ovat kävijöiden vertaisia: kulttuuripajan toiminnasta kiinnostuneita nuoria aikuisia, joilla on kokemus mielenterveyden haasteesta tai muuten haastavasta elämäntilanteesta. Vertaisohjaajat voivat osallistua muiden ryhmiin ja hengailla Sosped-olkkarissa niin kuin muutkin osallistujat. Omien ryhmien ohjaaminen on aina vapaaehtoista.

Lisätietoa vertaisohjaajuudesta täältä

Vertaisohjaajakoulutus

Kulttuuripajalla järjestetään säännöllisesti vertaisohjaajakoulutuksia. Yleensä koulutuksia järjestetään kahdesti vuodessa keväisin ja syksyisin. Koulutuksen käytyäsi voit ohjata omia ryhmiä. Vertaisohjaajakoulutukseen voi hakea kulttuuripajan kävijä, joka on kiinnostunut oman ryhmän ohjaamisesta. 

Lue lisää vertaisohjaajakoulutuksesta täältä

Vertaistyönohjaus ja vertaisohjaajien virkistystoiminta 

Kuplassa järjestetään väliviikoilla vertaistyönohjaus ja vertaisohjaajien virkistystoimintaa. Kaikki vertaisohjaajat, jotka ovat joko ohjanneet ryhmää edellisessä jaksossa tai ohjaavat ryhmää seuraavassa jaksossa, voivat osallistua vertaistyönohjaukseen ja virkistystoimintaan.  

Vertaistyönohjauksessa keskustellaan ryhmänohjaukseen liittyvistä kokemuksista, tunteista ja ajatuksista. Vertaisohjaajana toimimiseen liittyviä asioita käsitellään usein hauskojen luovien harjoitusten avulla. 

Virkistystoimintaan kuuluu yhteinen ruokailu ja joku kiva tekeminen, jonka vertaisohjaajat saavat itse päättää. 

Viestintäkanavat

Kuplan kävijät voivat halutessaan liittyä Kuplan viestintäkanaviin. Jos et halua liittyä viestintäkanaviin, voit seurata Kuplan kuulumisia myös Kuplan nettisivuilta, Facebookista ja Instagramista. Viestintäkanaviin liittymisestä kysytään aloituslomakkeessa. Jos haluat myöhemmin mukaan johonkin viestintäkanavaan, kerro työntekijälle. Työntekijöiden puhelimet ja sähköpostit löytyvät täältä 

Discord

Discord-palvelimella on tekstikanavia eri keskusteluaiheille. Kuplan Discord-palvelin luotiin koronapandemian alussa, ja siellä järjestettiin toimintaa etänä. Tällä hetkellä Kuplan Discord-palvelimella ei ole toimintaa, eikä enää juurikaan keskustelua. #kuplan-infot –kanavalle jaetaan ajankohtaista tietoa Kuplan toiminnasta. #🗓️viikko-ohjelma –kanavalta löytyy aina viimeisin viikko-ohjelma. Jos haluat mukaan Discordiin, kerro työntekijälle, niin saat sähköpostiin liittymislinkin ja ohjeet.

WhatsApp: keskusteluryhmä ja inforyhmä

WhatsApp -keskusteluryhmä on kävijöiden perustama ryhmä, jossa keskustellaan kuplalaisten kesken. Huomioithan että WhatsApp-ryhmässä osallistujat näkevät toistensa puhelinnumerot. 

WhatsApp -inforyhmässä Kuplan työntekijät tiedottavat viikoittain Kuplan ohjelmasta ja jakavat muuta tietoa toiminnasta. 

Sosped-olkkarin uutiskirje

Sosped-olkkarin uutiskirje lähetetään yleensä kuuden viikon välein. Uutiskirje lähetetään jaksosuunnittelusta seuraavana päivänä ja siinä esitellään uusi viikko-ohjelma. Uutiskirjeessä kerrotaan Kuplan ja Mielettömän valon ajankohtaisista kuulumisista.  Uutiskirjeen voi tilata täältä.